L’emprenedoria és una actitud davant de la vida, és una forma de viure. Els emprenedors i les emprenedores (en endavant, emprenedors) miren el món d’una forma diferent i, per tant, veuen coses diferents, coses que la majoria de les persones no són capaces de veure. S’anticipen al futur (per això sovint els anomenem visionaris), no els fa por equivocar-se i lluiten per fer realitat les seves idees i els seus somnis. L’actitud emprenedora va més enllà del món de l’empresa. Podem desenvolupar una actitud emprenedora en totes les facetes de les nostres vides: a l’associació a la qual pertanyem, a classe, al nostre equip esportiu, al club de lleure, al nostre grup musical, a la família, al grup d’amics, …

Ser emprenedor no és un do del cel. Si ens formem en un entorn emprenedor, possiblement tindrem més possibilitats de ser-ho, però qualsevol de nosaltres pot decidir ser emprenedor, no importa l’origen, no importa on naixem. És per això que quan parlem de polítiques públiques o accions orientades a fomentar l’emprenedoria m’agrada començar parlant de la dimensió social del concepte emprenedoria.

Quina idea té la nostra societat del concepte emprenedor? És un concepte positiu o negatiu? La tasca fonamental d’un emprenedor és passar d’un somni, d’una idea, a una empresa. Així doncs, quin és el concepte que la nostra societat té d’un empresari? Moltes vegades tinc la impressió que molts empresaris ens autoanomenem emprenedors perquè ens fa una mica de cosa autoatribuir-nos el qualificatiu d’empresaris, que és el que som. Això té molt a veure amb una visió social de l’emprenedor i de l’empresari que no és tot el positiva i justa que caldria.

Tot i que, com hem dit abans, el concepte és molt més ampli i sobrepassa l’àmbit empresarial, en aquest article em centraré, bàsicament, en l’emprenedoria dins del món de l’empresa. La qualitat de la nostra societat i la competitivitat de la nostra economia dependrà, en gran mesura, de la qualitat dels nostres emprenedors. No en serà l’única causa, però tindrà un efecte molt important en el benestar de la nostra societat. La riquesa s’ha de redistribuir de forma justa i equitativa, i aquesta ha de ser una de les funcions principals del sector públic, però abans de parlar de redistribuir-la caldria parlar àmpliament de com generar-la.

Però què vol dir ser emprenedor? Quines característiques comunes tenen aquests emprenedors? Com es comporten? Com treballen? Com pensen? Al llarg de la meva carrera professional he tingut la sort de conèixer i treballar amb molts emprenedors i emprenedores. He fet de mentor en diversos projectes de foment de l’emprenedoria i he arribat a la conclusió que tots els emprenedors tenen unes característiques similars que els fan ser com són, pensar com pensen i actuar com actuen. A més, també he après que no hi ha una edat bona per emprendre, qualsevol ho és. I tant o més mèrit té emprendre als 20 anys que als 50.

Repassarem a continuació les característiques comunes que comparteixen els emprenedors:

  1. Un emprenedor té capacitat d’observar i mira el món amb uns altres ulls. S’avancen al futur i veuen coses que la majoria dels mortals no veuen. Per això sovint els anomenem visionaris.
  2. Un emprenedor té idees innovadores, diferents.
  3. Un emprenedor tria una idea diferent, s’enamora d’ella i la intenta fer realitat. Emprendre té a veure amb l’acció, amb la realització. Si ens quedem en el món de les idees no som emprenedors.
  4. Un emprenedor sempre s’ho pregunta tot: per què sí i per què no? Arriba a la disrupció a través de la pregunta. Com deia en Wagensberg, “la resposta és evolució, la pregunta és revolució”.
  5. Un emprenedor sempre busca formes diferents de fer les coses, és curiós, experimenta contínuament.
  6. Un emprenedor és creatiu, entenent com creativitat aquell do amb el qual tots naixem i que ens permet d’imaginar i crear coses que són noves i apropiades.
  7. Un emprenedor orienta la seva creativitat a l’acció, és a dir, practica la “creativació“, neologisme inventat per la Fundació Creativació i que vol descriure la creativitat que està orientada a la innovació i a l’acció.
  8. Un/a emprenedor/a se sap organitzar, té mètode i sap buscar els recursos que necessita per fer realitat les seves idees.
  9. Un emprenedor treballa molt dur per assolir els seus somnis. Se sent còmode fora de la seva zona de confort. Sap que només fora d’aquesta zona succeeixen les coses extraordinàries.
  10. Un emprenedor té una fam inacabable per aprendre. Sap que el que no sap és molt més que el que sap i no desaprofita cap situació ni cap contacte personal per millorar el seu coneixement de la realitat.
  11. Un emprenedor sap treballar en equip. Sap que sol no pot aconseguir les fites que es proposa. Sap que el valor de l’equip, d’un veritable equip, és molt superior a la suma dels seus membres.
  12. Els emprenedors no tenen por d’equivocar-se. Saben que una errada no és un fracàs. Una errada és una oportunitat per aprendre i tornar-hi, és una oportunitat per créixer i millorar.

A més d’aquestes qualitats, és molt important que un emprenedor tingui valors. Hauria de ser humil, reconèixer els seus propis límits i demanar ajuda quan la necessita. Ha de saber que els valors és transmetem amb l’exemplaritat, per això la seva actuació ha de ser justa i equilibrada. Ha de ser prudent, abans de prendre decisions, ha d’avaluar-ne les conseqüències. Ha de ser honest, amb ell mateix i amb els altres. El bon emprenedor entén que la seva funció a la societat va més enllà de generar llocs de treball (que ja és en si mateixa una funció social) i d’obtenir un benefici a través d’una transacció econòmica. Sap que ha d’aportar quelcom més que això a la societat i que ha de tenir un impacte social positiu.

La nostra societat hauria de reconèixer la importància dels nostres emprenedors. Hauria d’aplaudir a aquelles persones que abandonen la seva zona de confort per perseguir els seus somnis. Que treballen dur i es juguen el seu patrimoni per construir una empresa. La nostra societat hauria de reconèixer molt més la seva funció.

I els nostres polítics i institucions haurien de legislar i treballar per tal de fer que el camí de l’emprenedoria no sigui tan complicat. Una de les funcions bàsiques de les instàncies públiques hauria de ser la de crear un microclima propici per l’empresa i l’emprenedoria en el nostre país.

Tots naixem amb un regal que és el do de la creativitat, tots podem ser emprenedors si és el que volem i ens ho proposem. Així doncs hem de treballar dur com a societat perquè moltes més persones decideixin iniciar aquest camí.

Si aconseguim que s’incrementi el nombre d’emprenedors al nostre país, que es redueixi l’elevadíssima mortalitat de les Start-ups (he evitat voluntàriament aquest terme fins aquest moment), que el pes de les noves empreses en el PIB del país s’incrementi, així com l’ocupació generada per aquestes, el benestar de la nostra societat s’incrementarà notablement.

Només cal mirar al nostre voltant per veure que els països més feliços del món (Noruega, Dinamarca, Islàndia, Suïssa, Holanda, Canadà,..) que, a la vegada acostumen a ser els països amb rendes més altes i major nivell de benestar, es caracteritzen per una visió social molt favorable de la iniciativa emprenedora i de l’empresa. Aquests països també comparteixen unes polítiques redistributives molt eficaces, així com un baixíssim nivell de corrupció. Potser caldria prendre’n nota.

 

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB), MBA per l’IESE i Màster en Comunicació Digital i Noves Tecnologies per la Universitat Abat Oliba-CEU. Empresari, Fundador i Director General de Maxchief Europe SL, pep Garcia és conseller de diverses empreses en diversos sectors d’activitats, president del Consell Acadèmic del Club de Marketing de Barcelona. A més és patró de la Fundació per a la Creativació i membre de la Junta Directiva i responsable del grup d’Emprenedoria de l’Associació Catalana d’Executius, Directius i Empresaris (ACEDE). Així com mentor d’emprenedors en diversos programes de foment de l’emprenedoria públics i privats del nostre país. Així mateix és inversor en startups de diferents sectors.

linkedin.com/in/pepgarcia

@pepgarcia3